Τοποθεσία
AFYTOS CLEAR WATERS Copyright: ILP PRODUCTIONS LTDH Άφυτος είναι ένας πανέμορφος οικισμός στη χερσόνησο της Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Χτισμένη πάνω σε ένα βράχο που δεσπόζει σαν κάστρο πάνω από τη θάλασσα, δίνει την αίσθηση αιγαιοπελαγίτικου νησιού.

Το όνομά της διατηρήθηκε για χιλιάδες χρόνια είτε αυτούσιο ως Άφυτος, προερχόμενο από το αρχαίο της όνομα Άφυτις, είτε ως παράφραση αυτού ως Άθυτος. Η ρίζα του ονόματος προέρχεται είτε από το όνομα υπαρκτού προσώπου του Αφύτεως, είτε από το Άφυτις όπου το «Α» δεν είναι στερητικό αλλά ενδεικτικό άφθονων φυτών.

Το σημαντικότερο όμως αξιοθέατο που προξενεί κατάπληξη και δέος στον επισκέπτη είναι ο παραδοσιακός οικισμός της Αφύτου με ιστορία που χάνεται στα βάθη των 28 αιώνων ζωής του. Οι κάτοικοι της κοινότητας, αρνούμενοι την άναρχη τουριστική ανάπτυξη που αλλοίωσε τα τελευταία χρόνια τον τόπο μας και με θέληση να διατηρήσουν αμόλυντη την πολιτιστική κληρονομιά τους, προσπάθησαν να αναπτύξουν τον τόπο μέσα από τον πολιτισμό του. Δηλαδή, αναδεικνύοντας το φυσικό κάλλος, τον παραδοσιακό οικισμό και την αρχαία ιστορία του. Έτσι τα παλιά σπίτια χτισμένα από τον ντόπιο πωρόλιθο αναστηλώθηκαν, οι δρόμοι πλακοστρώθηκαν και ο τόπος πλέον επιβάλλει στους επισκέπτες αλλά και στους ντόπιους, ομορφιά, αξιοπρέπεια και σεβασμό.

Περισσότερες πληροφορίες  για την Άφυτο μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

 
GreekEnglish (United Kingdom)

ILP Productions -
Cosmos Web Design